Det daglige brød

Bag

Inden du kan bage brødet skal det slås op og efterhæve.

Måske skal du lave brød, måske skal du lave boller og måske vil du lade brødet hæve i en kurv.
Uanset hvad, skal du først slå brødet eller bollerne op.

Fold den ene side af dejen indad mod midten. Gentag med de andre sider. Indimellem trykker man dejen lidt flad, og folder igen siderne ind mod midten. Det bliver man ved med indtil brødet er spændt op og man ikke kan folde mere. Så lægges det med sammenføjningen nedad på bagepladen eller i formen. Hvis du vil lade dejen hæve i hævekurv lægger du det med sammenføjningen opad.

Dæk dejen til med et tørt viskestykke eller en plastikpose og lad det hæve til ca. dobbelt størrelse.
 
Når dejen er færdig hævet (brødet i hævekurven skal vendes ud på bagepladen) skal brødet/bollerne ridses, så dejen kan få plads til at hæve. Jeg bruger ofte en grignette/lame (et barberblad på en pind) (billede?) eller en skarp kniv og sommetider klipper jeg bare nogle snit med en saks i overfladen. Måske vil du gerne have en blank brun overflade, så kan du smøre med et pisket æg. Oftest smører jeg ikke noget på dejen. Bagetemperaturerne står ved de enkelte opskrifter.